Uncategorized

2. mednarodna konferenca o krožnem gospodarstvu

By 20 aprila, 201722 februarja, 2021No Comments

2. mednarodna konferenca o krožnem gospodarstvu – 2nd Circular Change Conference -, katere nosilec je povezovalna platforma Circular Change, letos poteka 11. in 12. maja v Ljubljani in Mariboru. Dvodnevni dogodek, ki nastaja v sodelovanju številnih partnerjev, med katerimi je ključno Partnerstvo za zeleno gospodarstvo pri Vladi Republike Slovenije, ki prevzema tudi soorganizacijo drugega dne srečanja, prinaša enega najbolj poglobljenih soočenj z izzivi uresničevanja krožne tranzicije. “Ta terja sistemski pristop na vseh ravneh, njena uspešna izvedba pa je temeljnega pomena za evropsko konkurenčnost,” je na predstavitvi poudaril dr. Janez Potočnik, predsednik posvetovalnega odbora platforme Circular Change.

Foto: Taja Košir Popovič

POVEZANE VSEBINE

Video: Nagovor predsednika vlade dr. Cerarja o krožnem gospodarstvu
Več: Program konference
Prijava udeležbe

Partnerstvo za zeleno gospodarstvo pri Vladi Republike Slovenije na drugi konferenci Circular Change, ki združuje najboljše zglede krožne tranzicije v Sloveniji s tistimi drugod poEvropi, izraža podporo ambiciji, da se Slovenija izkaže kot ena najnaprednejših držav v celovitem prevzemanju načel krožnega gospodarstva na vseh ravneh. Kot zgled Slovenijo prepoznavajo v Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) in Fundciji Ellen MacArthur, v program katere se je naša država nedavno tudi vključila. Častni pokrovitelj konference je Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar. Ključni govorniki Konferenca Circular Change se tako po zasnovi kot tudi po kakovosti in mednarodni zastopanosti ključnih govornikov meri z vsemi najboljšimi priložnostmi za izmenjavo znanj, izkušenj in dobrih praks v Evropi ta čas. Med ključnimi govorniki na konferenci bo prvi dan otvoril Christiaan Kraijenhaagen (Innoboost), za njim pa še Markus Laubscher, direktor za trajnostno poslovanje v Philipsu, direktorica Inštituta za celulozo in papir Mateja Mešl, Achille Monegato iz inovativnega italijanskega papirniškega podjetja Favini, ter strokovnjak za energetska vprašanja Tomislav Čorak (BCG). Guido Braam, voditelj nizozemskega krožnega inovacijskega centra Circular Valley in član posvetovalnega odbora platforme Circular Change, bo eden od govornikov v drugem delu programa prvega dne, ki bo posvečen regijam in mestom. Uvodničarka tega sklopa je predstavnica škotske vlade Gabby Pieraccini, odgovorna za uresničitev projekta “ZeroWaste”. Drugi dan konference v Mariboru bosta začela Janez Potočnik in Giulio Bonazzi (AquafilGroup), v nadaljevanju pa bo Igor Kos z Mestne občine Maribor predstavil celovito krožno preobrazbo mesta, ki vključuje tudi projekt WeCycle. Pomembna bo udeležba finančnih institucij (med drugimi: Massimiano Tellini, Intesa Sanpaolo Group in Gianpiero Nacci, EBRD), ki jih bo povezoval nizozemski strokovnjak za sistemsko krožno tranzicijo Arthur ten Wolde. V Mariboru bo slovenska ministrica za okolje in prostor Irena Majcen gostila svoja ministrska kolega s Češke (Richard Brabec) in Hrvaške (Slaven Dobrović). O vidiku inovativnosti bodo spregovorili Draško Veselinovič (SBRA), Karin Huber (CSR&PR), MajaJohannessen (Ellen MacArthur Foundation), Robbert Droop (nizozemsko ministrstvo za infrastrukturo in okolje) in Davor Inđić (EBRD). Sklepna govora na dogodku pripadata predstavniku Svetovnega gospodarskega foruma Attili Turosu in predsedniku Vlade Miru Cerarju.

“Circular Change Conference v svoji drugi izdaji postaja eno od osrednjih vozlišč na področju krožnega gospodarstva v širši regiji. Obenem umešča Slovenijo med najnaprednejše države v Evropi, kar je velika priložnost in izziv za vse. Prepričana sem, da bodo slovenska podjetja konkurenčnejša, če bodo kar najhitreje udejanjala prehod v krožne poslovne modele,” je povedala Ladeja Godina Košir, ki vodi povezovalno platformo Circular Change. “Gre za evropsko konkurenčnost, pa tudi za ohranitev in utrditev naših skupnih vrednot. Krožno gospodarstvo za Slovenijo predstavlja največjo razvojno priložnost tega časa.”

Mednarodno srečanje sestavljajo uspešni primeri in zgledi tehnoloških, poslovnih indružbenih inovacij na področju prehoda v krožno gospodarstvo iz različnih evropskih držav. Ustvarjajo jih vizionarji, podjetniki, managerji, raziskovalci in avtorji ter politiki in oblikovalci potrebnih politik za uspešno krožno tranzicijo. Vsi tisti, ki tvorijo pogonsko silo prehoda v krožno gospodarstvo. Soustvarjalci konference bodo predstavitve umestili v smiselni potopis po izzivih prehoda v krožno gospodarstvo, ki so v samem izhodišču inovacijske narave in prinašajo izzive povezovanja in sodelovanja med podjetji iz različnih panog in celo med tekmeci.

Inovativnost posameznih “pionirjev” krožnega gospodarstva pridobi pospešek s spodbujanjem sistemskega prehoda, kar je izziv za mesta, regije in države ter za Evropsko unijo kot celoto. O izzivih povezovanja bo spregovoril eden od osrednjih govornikov srečanja, nizozemski strokovnjak za razvoj krožnih praks in oblikovanje krožnih poslovnih modelov ChristiaanKraaijenhagen, ustanovitelj družbe Innoboost. Enega najbližjih in obenem najcelovitejših modelov prehoda v krožni poslovni model, ki v dobršni meri uresničuje v Sloveniji, bo v Mariboru predstavil CEO družbe Aqufil Group Giulio Bonazzi. Že prvi dan bomo spoznali izzive panožne preobrazbe v industriji celuloze in papirja. Slovenski zgled dobre prakse sodelovalnega prehoda v krožne poslovne modele, v katerem sodelujejo vsa vodilna podjetja v tej panogi, bo predstavila direktorica Inštituta za celulozo inpapir Mateja Mešl. V istem vsebinskem sklopu bomo spoznali tudi izkušnje italijanskega podjetja v sorodni dejavnosti Favini in nizozemskega inovacijskega velikana Philips. Ljubljana in Maribor: dve slovenski “krožni” mesti in številna partnerstva.

Konferenca bo povezala dve slovenski “krožni” mesti: Ljubljano in Maribor. Konferenco organizira povezovalna platforma Circular Change v sodelovanju s številnimi partnerstvi,med katerimi izstopata prav obe mestni občini – gostiteljici dogodka. Partnerstvo za zelenogospodarstvo, v katerem Vlada Republike Slovenije povezuje ključne deležnike pri nas, je ključni partner in organizator drugega dne konference. Konferenci se partnersko pridružujeta Veleposlaništvi Republike Italije in Kraljevine Nizozemske, že drugič pa poteka tvorno sodelovanje z AmCham Slovenija, ki tudi tokrat gosti poslovni zajtrk na temo krožnega gospodarstva. V program bo poleg Nizozemske in Italije umeščenih še več držav in regij, med njimi Srbija in njena Avtonomna pokrajina Vojvodina, Škotska, Slovaška in Brazilija. Med partnerji konference, ki prinašajo mednarodno umeščenost, so Svetovni gospodarski forum, Fundacija Ellen MacArthur, Ministrstvo za okolje in prostor s partnerskim programom evropskih krožnih mest, MGRT in SVRK. Zlasti pa bodo v programu zastopana tista podjetja, ki so v svetovnem merilu najnaprednejša na tem področju, kot so že omenjeni Aquafil, Philips, Circular Valley in Favini, ter podjetja iz panoge celuloze in papirja pri nas, ki izvajajo preobrazbeni program CelKrog pod vodstvom Instituta za celulozo inpapir, ki ga vodi Mateja Mešl. Med finančnimi institucijami pa izpostavimo EBRD, bančno skupino Intesa Sanpaolo, Zavarovalnico Sava in številne druge “pionirje krožnega gospodarstva”.

 

BD

Leave a Reply